Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Προτάσεις για το διεκδικητικό πλαίσιο της 81ης Γενικής Συνέλευσης.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ
Π.Ε.  Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ                        
Παπάγου 18, 52100 Καστοριά                               Τετάρτη 13-06-2012                                                                 
Τηλ. 6944913341                                                                                                       Αρ.Πρωτ. 99          
Fax: 2467041210
sepekastorias@gmail.com                                                     
 Πληρ. Τάνια Κορμά                                                                    
                                                              ΠΡΟΣ: Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας
                                                                          Μέλη του Συλλόγου

Θέμα: Προτάσεις για το διεκδικητικό πλαίσιο της 81ης Γενικής  Συνέλευσης.

     Την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καστοριάς. Μετά από ενδελεχή συζήτηση πάνω στα θέματα της οριστικής ημερήσιας διάταξης της 81ης  Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, που θα λάβει χώρα 22-24 Ιουνίου, το Δ.Σ. , αφού δεν κατέστη δυνατή η απαιτούμενη απαρτία, προτείνει τα ακόλουθα:

1.    Αύξηση των επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών. Ο φετινός χειμώνας στο νομό Καστοριάς, αλλά και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα, απέδειξε ότι οι υπάρχουσες επιχορηγήσεις δεν επαρκούν ούτε για τα έξοδα θέρμανσης των σχολικών μονάδων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επαγγελματίες, δεν δύνανται να θέσουν πιστωτικό όριο. Επίσης, τα προγράμματα που εφαρμόζονται στα σχολεία με το «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά των σχολικών επιτροπών, μιας και δεν προνοήθηκε οικονομική μέριμνα για την εφαρμογή των ανωτέρω.
2.    Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο 4024, πέρα από τις υπόλοιπες τιμωρητικές διατάξεις που περιέχει, συνδέει το μισθό με την αξιολόγηση. Προτείνουμε την άμεση κατάργηση των διατάξεων της παραπάνω σύνδεσης, διότι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις αυτοεξόντωσης και χαφιεδισμού.
3.    Πριν λίγο καιρό το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προχώρησε σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που ελέγχεται άμεσα από το κράτος, πρέπει να προχωρήσει σε ανάλογες ρυθμίσεις, έτσι ώστε αλυσιδωτά να φτάσουμε και στις ιδιωτικές τράπεζες, στις οποίες βρίσκεται δέσμιο το μεγαλύτερο ποσοστό των δανειοληπτών συναδέλφων. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η αφαίμαξη που υφίσταται ο λαός από το λόμπι των τραπεζιτών και των τοκογλύφων.
4.    Όλοι παραδεχόμαστε ότι η χώρα έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ο μέγγενης του μνημονίου προβλέπει συγκεκριμένη αναλογία διορισμών, με βάση τις συνταξιοδοτήσεις του κάθε έτους. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει ελάχιστοι διορισμοί στην εκπαίδευση, φέτος μιλάνε για μηδενικούς, την ώρα που δεν τηρούν ούτε την προβλεπόμενη από το μνημόνιο αναλογία. Την ίδια ώρα επίσης βρίσκονται με μαγικό τρόπο κονδύλια για πρόσληψη 10.000 ανθρώπων στην πυροσβεστική και την αστυνομία. Τα ειδικά δηλαδή μισθολόγια.  Αναρωτηθήκατε, γιατί δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους γραβατωμένους ελεγκτές; Πολύ απλά γιατί η προβλεπόμενη αναλογία τηρείται, αφού λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα. Πρέπει λοιπόν να απαιτήσουμε, η παιδεία να μπει πρώτο πλάνο στους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας. Πάντα η προτεραιότητα μια ευνομούμενης κοινωνίας, είναι η μέριμνα για την παιδεία και την υγεία. Οι μηδενικοί διορισμοί στην παιδεία, την υγεία και το χάλι του ΕΟΠΠΥ, αναιρεί αυτόματα τον χαρακτηρισμό της ευνομούμενης για την κοινωνία μας.
5.    Με την εισαγωγή στο σχολείο των νέων προγραμμάτων, ήρθε στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που προϋπήρχε. Είναι αυτό της ουσιαστικής ανυπαρξίας των σχολικών συμβούλων των ειδικοτήτων, αφού αυτοί είναι σε επίπεδο περιφέρειας και το πιθανότερο είναι να μη μπορέσει μέσα σε ολόκληρη χρονιά να επισκεφτεί όλα τα σχολεία της περιοχής ευθύνης του. Τώρα μάλιστα, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, ούτε επιμορφωτικά σεμινάρια γίνονται με την ίδια συχνότητα, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να νιώθουν ανασφάλεια. Προτείνουμε, τουλάχιστον τη σύσταση γραφείου ειδικοτήτων στη ΔΟΕ.



                                                          Για το Δ.Σ.

         Η Πρόεδρος                                                               Η Γραμματέας

         Τάνια Κορμά                                                             Θάλεια Κώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια: