Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Απολογισμός του προηγούμενου ΔΣ


Αγαπητοί συνάδελφοι, αναλάβαμε πριν δύο χρόνια τη διοίκηση του συλλόγου μας σε μια πολύ δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία. Η πολιτική των περικοπών που ξεκίνησε να εφαρμόζει η κυβέρνηση, απόρροια του Μνημονίου, άρχισε να δείχνει τα σημάδια της στο χώρο της εκπαίδευσης από πολύ νωρίς.


Το Σεπτέμβρη του ’11 ξεκίνησε μια νέα σχολική χρονιά με παντελή έλλειψη διορισμών, κυρίως ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα τα χιλιάδες κενά στις σχολικές μονάδες.

Με καθυστέρηση των αποσπάσεων με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων συναδέλφων.

Με έλλειψη των περισσότερων βιβλίων από τις σχολικές μονάδες λόγω της καθυστέρησης της εκτύπωσής τους.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί με το περίφημο Ενιαίο Μισθολόγιο έχουμε υποστεί οριζόντιες περικοπές στις αποδοχές μας όντας οι χειρότερα αμειβόμενοι στο δημόσιο τομέα.

Σχολεία έχουν συγχωνευτεί και άλλα καταργηθεί με προοπτική να υπάρξουν και άλλα στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια στιγμή οι σχολικές επιτροπές υποχρηματοδοτούνται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των σχολείων.

Άμεσα προβήκαμε σε ενέργειες έτσι ώστε να κάνουμε γνωστά αυτά τα προβλήματα στην τοπική κοινωνία μέσα από ανακοίνωσή μας και παρουσία μας στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Εκτίμησή μας ήταν, αγαπητοί συνάδελφοι, πως η επίθεση ήτανε τόσο έντονη και πολυμέτωπη και δεν αφορούσε μόνο τον κλάδο μας και την παιδεία, αλλά όλες τις εργασιακές και κοινωνικές ομάδες, που μόνο με συλλογική δράση και συνεργασία με άλλους συλλόγους, φορείς και σωματεία, από τη μια θα κάναμε πιο άμεσα γνωστά τα προβλήματά μας και από την άλλη θα δυναμώναμε έτσι την αντίδρασή μας κατά της βάρβαρης αυτής πολιτικής.

Έτσι από κοινού με την ΕΛΜΕ Καστοριάς συντάξαμε ένα ψήφισμα με το οποίο παρουσιάσαμε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η εκπαίδευση εκείνη τη χρονική στιγμή. Καταγγείλαμε την ανάλγητη επίθεση από την Κυβέρνηση και την Τρόικα  στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι αποτελεί ντροπή για όλους αυτούς που παριστάνουν τους μεταρρυθμιστές της ελληνικής κοινωνίας, να φέρονται μ’ αυτόν τον τρόπο στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, οι οποίοι προετοιμάζουν τη γενιά του αύριο.

Παράλληλα στις απεργίες που είχε εξαγγείλει η ΔΟΕ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ  στις 22-9, 5-10 και 19-10 με δική μας πρωτοβουλία κλήθηκαν τοπικοί σύλλογοι, φορείς, σύλλογοι γονέων  σωματεία, και διοργανώσαμε μαζί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής που έπληξε όλους μας.

Στις 28 του Οκτώβρη δώσαμε το παρόν στην παρέλαση απέναντι από την εξέδρα των επισήμων σε μια σιωπηρή διαμαρτυρία δηλώνοντας συμβολικά  ένα μεγάλο ΟΧΙ στη νέα οικονομική κατοχή που είχαμε περιέλθει.

Αποτελέσαμε ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Πολιτών Καστοριάς. Αγωνιστήκαμε έτσι μαζί με όλη την τοπική κοινωνία κατά της εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι συνέπειες της οποίας διαφαίνονταν καταστροφικές για την ακριτική περιοχή μας με το βαρύ χειμώνα.

Διοργανώσαμε πορείες διαμαρτυρίας , ενημερώσαμε τους τοπικούς φορείς, συγκεντρώσαμε χιλιάδες υπογραφές κατά αυτού του επώδυνου μέτρου. Καταλάβαμε συμβολικά το κτίριο της Εφορίας, έφτασε η φωνή μας μέχρι το Υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος μας μέσα από αυτές τις δράσεις ήταν φυσικά η αντίδραση σε μια καταστροφική πολιτική η οποία συρρίκνωνε τα εισοδήματά μας, καταπατούσε κάθε κοινωνικό αγαθό, εξαθλίωνε τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και οδηγούσε τη Δημόσια Εκπαίδευση στην απαξίωση και στη διάλυση.

Παράλληλα αυτό που επιθυμούσαμε είναι να δείξει ο Σύλλογός μας το κοινωνικό του πρόσωπο. Ο δάσκαλος στοχευμένα και μεθοδευμένα λασπολογούνταν συνεχώς για λόγους κοινωνικού αυτοματισμού. Δείξαμε πως ο δάσκαλος ενδιαφέρεται για όλα τα προβλήματα της κοινωνίας και αναλαμβάνει δράση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συνανθρώπων του.

Στα πλαίσια αυτής της λογικής με την Κίνηση Πολιτών μεσολαβήσαμε έτσι ώστε η τοπική κοινωνία να προμηθευτεί φθηνό πιστοποιημένο ελαιόλαδο. 

Όσον αφορά θέματα του κλάδου μας, σταθήκαμε στο πλευρό των αναπληρωτών του ΕΣΠΑ με ανακοίνωσή μας, όταν παράνομα το υπουργείο ήθελε να τους εντάξει στο Ενιαίο Μισθολόγιο, ζητώντας να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας πριν λήξουν οι αρχικές.

Διαμαρτυρηθήκαμε με επιστολή μας προς τους τοπικούς βουλευτές για την έλλειψη συμβεβλημένων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ με ταυτόχρονη ενημέρωση στα τοπικά κανάλια.

Μέσα στο γενικό κλίμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων, ενημερώσαμε το Διευθυντή Εκπαίδευσης με επίσκεψή μας για τις θέσεις μας και τους φόβους μας για όλες τις συνέπειες που μπορεί να φέρουν αυτές οι ενέργειες στην ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά και στην απώλεια οργανικών θέσεων.

Δείξαμε για άλλη μια φορά το κοινωνικό μας πρόσωπο με ενέργειές μας σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου έτσι ώστε να κάνουν οι μαθητές δωρεάν τις ιατρικές εξετάσεις για την εγγραφή τους στο σχολείο καθώς και για τη συμπλήρωση του Ατομικού Δελτίου Υγείας.

Η φωνή μας, μέσω της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας η οποία με βάση τη δική μας απόφαση  έβγαλε ανακοίνωση, έφτασε μέχρι το Υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα την εγκύκλιο που έφτασε στις σχολικές μονάδες για Δωρεάν εξετάσεις των μαθητών.

Με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου το Νοέμβρη του ’12, με ανακοίνωσή μας δηλώσαμε την αντίδρασή μας και την ανησυχία μας για τις συνέπειές του στη δημόσια εκπαίδευση. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, καταπάτηση κοινωνικών δικαιωμάτων, εκτίναξη της φορολογίας και η περίφημη ρύθμιση των «υποχρεωτικών μεταθέσεων» που θορύβησε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Καλέσαμε με ανακοίνωσή μας  την εκπαιδευτική κοινότητα σε επαγρύπνηση έτσι ώστε να προστατευτούν οι συνάδελφοι από όποιου τύπου αυθαιρεσία πάνω στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Δηλώσαμε τη διαφωνία μας οι υπηρεσιακές μεταβολές να γίνονται με απλές Υπουργικές αποφάσεις. Ζητήσαμε να οριστούν σαφή κριτήρια και να περνούν μέσα από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Αντιδράσαμε άμεσα στην εγκύκλιο σχετικά με τα παραπτώματα των εκπαιδευτικών. Όταν στις αρχές τις σχολικής χρονιάς το Υπουργείο ζήτησε από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια τα πλήρη στοιχεία των εκπαιδευτικών στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές της οριστικής ή προσωρινής παύσης αλλά και εκείνων οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί για πειθαρχικά παραπτώματα και δεν έχουν κριθεί. Ζητήσαμε από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να αρνηθούν να δώσουν τις λίστες με τα ονόματα των συναδέλφων γιατί τέτοιες ενέργειες είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουν οι απολύσεις των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα δηλώσαμε την ανησυχία μας πως μ’ αυτό τον τρόπο ποινικοποιείται οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης.

Με την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων τον περασμένο χειμώνα για κλείσιμο των σχολείων λόγω έλλειψης πετρελαίου, πήραμε θέση άμεσα ζητώντας έκτακτη χρηματοδότηση την Σχολικών Επιτροπών. Δηλώσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στο κλείσιμο των σχολείων.

Πήραμε θέση απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση θεωρώντας το απαράδεκτο. Εκφράσαμε την ανησυχία μας πως  αν εφαρμοστεί αυτής της μορφής η αξιολόγηση, θα γίνει το όχημα για τη μισθολογική καθήλωση και τις απολύσεις, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας. Καθώς επίσης πως κινδυνεύει η παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία καθώς και οι συναδελφικές σχέσεις στους συλλόγους διδασκόντων. Προτείναμε εκστρατεία ενημέρωσης των γονέων και της κοινωνίας γενικότερα, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από την αξιολόγηση με τη μορφή αυτή.

Στις αρχές του Μάρτη συμμετείχαμε μαζί με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, συλλόγους και διάφορους φορείς στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τίτλο ¨Η Παιδεία ξεσηκώνεται», με στόχο την ενημέρωση για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη Δημόσια Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώσαμε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Λίγες μέρες μετά διοργανώσαμε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Εμπορικό Κέντρο με κεντρικό θέμα την αναστολή της μεταφοράς των μαθητών από τους οδηγούς του ΚΤΕΛ και των ταξί.

Στα πλαίσια της εξαγγελίας από τη Δ.Ο.Ε. του Απρίλη ως μήνα ειδικής αγωγής βγάλαμε ανακοίνωση με την οποία σταθήκαμε στο πλάι των συναδέλφων της Ειδικής Αγωγής αναφορικά με τα εργασιακά τους προβλήματα καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές της Ειδικής Αγωγής στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Διοργανώσαμε πασχαλινό φιλανθρωπικό παζάρι, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν  συμβολικά, στην Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό. Να ευχαριστήσουμε όλα τα σχολεία, τους συναδέλφους και τους συλλόγους γονέων για την άμεση κι ένθερμη ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας για την προσφορά πασχαλινών κατασκευών. Με αυτή τη διοργάνωση κυριολεκτικά αγγίξαμε το ιδανικό στη συλλογική δράση.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δώσαμε βάση στην ενημέρωσή σας σε θέματα που αφορούν τον κλάδο μας (συνδικαλιστικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά κ.α. ) προωθώντας με συνέπεια ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας μας στα σχολεία, απαντώντας σε εξειδικευμένα ερωτήματα συναδέλφων μέσα από τους συνεργάτες της ΔΟΕ (κ. Μπαλάγκα) και με επισκέψεις του Προεδρείου και των μελών του Δ.Σ. στα σχολεία.

Ταυτόχρονα, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε μέλη του Προεδρείου και του Δ.Σ. της ΔΟΕ για την ενημέρωσή σας, διοργανώνοντας ενημερωτικές συζητήσεις κι επισκέψεις στα σχολεία. Όπως επίσης ύστερα από πρόσκλησή μας, μας επισκέφτηκε ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Δημήτρης Μπράτης.

Αναμορφώσαμε το blog του συλλόγου μας θεωρώντας πως είναι ένα σπουδαίο μέσο επικοινωνίας κι ενημέρωσης. Με την αντίληψη πως είναι ένα blog που ανήκει σε όλα τα μέλη του συλλόγου δημοσιεύσαμε πολλών συναδέλφων θέσεις και απόψεις χωρίς διακρίσεις, ενώ ταυτόχρονα δημοσιεύαμε ανακοινώσεις της ΔΟΕ και όλων των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της. Με ικανοποίηση σας ανακοινώνω πως έφτασε να είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα ανάμεσα σε blogs συλλόγων εκπαιδευτικών σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο.
Δώσαμε την παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας με θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του συλλόγου μας η οποία συστάθηκε με απόφασή μας την προηγούμενη σχολική χρονιά. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που αφιέρωσαν εθελοντικά τον πολύτιμο χρόνο τους σε αυτή την προσπάθεια και ειδικά τον ιθύνοντα νου και καθοδηγητή της θεατρικής ομάδας το συνάδελφο τον Αντώνη τον Παπαδόπουλο.

Με απόφασή μας συστάθηκε χορευτική ομάδα παραδοσιακών χορών στο σύλλογό μας όπου παραδίδονται μαθήματα παραδοσιακών χορών δωρεάν σε συναδέλφους που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, αυτή τη χρονική στιγμή είναι επιτακτική η ανάγκη να πλαισιώσουμε τα πρωτοβάθμια σωματεία. Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Η επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα είναι σφοδρή και με στόχο να πλήξει τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ο συνδικαλισμός ν’ ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία.

Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να επιστρέψουμε όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου μας και ν’ ακούγεται η φωνή μας.

Μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα ελέγξουμε αυτούς που μας διοικούν και θα έχουμε ελπίδα ν’ αλλάξει αυτό που δεν μας ικανοποιεί.

Μόνο με τη συλλογική δράση θα ελέγχουμε κι έτσι θα σταματήσουν να μας ελέγχουν.

Σ’ αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. για τη συνεργασία και όλους εσάς που με τον δικό σας τρόπο, ο καθένας ξεχωριστά, στήριξε αυτή την προσπάθεια.



Από το προηγούμενο ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: