Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ   
Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ                        Καστοριά 20/03/2015
Αλ. Παπάγου 18                                                          Αρ. Πρωτ.: 06
T.K. 52100,  Καστοριά
sepekastorias@gmail.com 

Πληροφορίες:
Πάτρας Ιωάννης 
Κώστα Θάλεια   
                                                                                     Προς :
                                                                               -Τα μέλη του συλλόγου μας
                                                                               Κοιν.:
                                                    -ΜΜΕ

   

Ανακοίνωση
για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού

    Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε με ενδιαφέρον αναρτήσεις τοπικού ιστολογίου για το πολύ σοβαρό θέμα του σχολικού εκφοβισμού ή αλλιώς “bullying” όπως συνηθίζεται τελευταία να αποκαλείται το συγκεκριμένο φαινόμενο.

     Ο διαχειριστής του ιστολογίου καλεί τους Συλλόγους Γονέων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για ενημέρωση γονέων και μαθητών για το συγκεκριμένο φαινόμενο που, όπως τελευταία ενημερωνόμαστε από τα Μ.Μ.Ε. και διάφορες έρευνες, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

     Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

·        Το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού υπάρχει από τότε που υπάρχουν τα σχολεία και οι οργανωμένες κοινωνίες γενικότερα. Υπάρχουν χρονικές περίοδοι όμως, που αυτό το φαινόμενο εντείνεται για διάφορους πολιτικούς και κοινωνικοοικονομικούς λόγους. Υπάρχει και η άποψη πως τον τελευταίο καιρό έχει τεχνηέντως διογκωθεί για λόγους  δημιουργίας συναίνεσης στην ένταση του κοινωνικού ελέγχου και την πειθάρχηση της νεολαίας.

·        Στα σχολεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης, τον τελευταίο καιρό, υλοποιούνται προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου από εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

·        Οι εκπαιδευτικοί είναι οι πλέον αρμόδιοι και επιστημονικά καταρτισμένοι να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα στα σχολεία τους με παιδαγωγικό τρόπο.
·        Το σύνολο των εκπαιδευτικών έχει συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος τους και τι συνέπειες μπορεί να φέρει στον παιδικό ψυχισμό η βία, απ’ όπου και αν προέρχεται (γονείς, εκπαιδευτικούς, συμμαθητές κ.α.)

·        Η νομοθεσία, σε περιστατικά βίας στο σχολικό χώρο από ενήλικα σε παιδί, είναι αυστηρή. Μέχρι τώρα, στα σχολεία της περιοχής μας, δεν υπήρξαν περιστατικά που να έχουν πάρει τη δικαστική οδό. Γι’ αυτό ας μη μιλάμε για “bullying” από εκπαιδευτικούς σε μαθητές και έτσι απλά να γενικεύουμε και να δημιουργούμε εντυπώσεις. Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα καταγγείλουμε συναδέλφους που αποδεδειγμένα προβήκανε σε τέτοιες ενέργειες.

·   Εκτιμούμε το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου ιστολογίου γι’ αυτό το καταδικαστέο απ’ όλους φαινόμενο, αλλά ας επιτρέψουμε στους ειδικούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την, στο μέτρο του δυνατού, εξάλειψή του. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που ασχολούνται με αυτό μέσα στα σχολεία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τους γονείς.



  •       Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως ο σύλλογος εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει με την ΕΨΥΠΕ, τον καθηγητή Τσιάντη και την ομάδα του ενημερωτικές εκδηλώσεις για τη σχολική βία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: