Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Φιλαναγνωσία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-----
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
-----
Ταχ. Δ/νση:        Καραολή 10
Τ.Κ.-Πόλη:          52100 Καστοριά     
mail:       grpesskas@sch.gr
Πληροφορίες:   Αποστόλης Νίκας.
Τηλ.:                   2467055264
FAX:                    2467055264
     



           Κάστοριά, 08-05-2015
           Αρ.Πρωτ.: Δ.Υ.



ΠΡΟΣ: Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καστοριάς

ΚΟΙΝ: Συμμετέχουσες Σχολικές μονάδες
            στο πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας



Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έπειτα από την επιστολή της Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπ/κών Π.Ε. Καστοριάς που έφτασε στο γραφείο μας (6-5-2015) σχετικά με την οργάνωση του προγράμματος Φιλαναγνωσίας, αφού πρώτα ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους για τις καλοπροαίρετες επισημάνσεις τους, οι οποίες μας διευκολύνουν να οργανώσουμε τεχνικά καλύτερα την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, θα θέλαμε, μέσω του Δ.Σ του Συλλόγου, στον οποίο ως μέλη κι εμείς ανήκουμε, να ενημερώσουμε και να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι και ο Δ/ντής Εκπαίδευσης, έπειτα από τη σχετική έγκριση υλοποίησης του προγράμματος από την αρμόδια Δ/νση Σπουδών Π.Ε. του Υπουργείου Παιδείας, έγκαιρα (Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015, έγγρ. Αρ. πρωτ. Φ.2/1/19-01-2015), πριν αποφασίσουν την εφαρμογή του προγράμματος κάλεσαν σε ενημερωτική σύσκεψη τους Δ/ντές των Σχολικών μονάδων ευθύνης τους, προς τους οποίους ανέλυσαν όλο το πλαίσιο εφαρμογή του προγράμματος, με την επισήμανση ότι αυτό είναι προαιρετικό και ως εκ τούτου θα έπρεπε να συζητηθούν οι λεπτομέρειές του με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων, προκειμένου να αποφασιστεί η συνολική ή η κατά τάξη ή τμήμα συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα. Η εθελοντική συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας καταγράφηκε την επόμενη εβδομάδα και αποφασίστηκε, με βάση και τον αριθμό των σχολείων που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν, η υλοποίηση του προγράμματος.
  2. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη επισημάνθηκαν και συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα τυχόν ζητήματα- προβλήματα και δυσλειτουργίες τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν για τις σχολικές μονάδες, και αφού λήφθηκαν υπ’ όψιν και οι προηγούμενες εμπειρίες από την πρότερη εφαρμογή του προγράμματος, επισημάνθηκε ότι οι υποχρεώσεις των σχολείων που θα ήθελαν να συμμετέχουν αφορούν: α) την αγορά τουλάχιστον ενός βιβλίου του συγκεκριμένου συγγραφέα, με βάση το οποίο θα γινόταν οι δραστηριότητες σε επίπεδο τάξεων ή ομάδας τμημάτων, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα σχολεία ή οι μαθητές οικονομικά σε μια διαπιστωμένα δύσκολη συγκυρία, β) την μετακίνηση του συγγραφέα κατά την ημέρα επίσκεψής του στο σχολείο, όπου αυτό απαιτούνταν, από το ξενοδοχείο διαμονής του στο σχολείο και τανάπαλιν και γ) την πρόταση για πιθανή διασφάλιση, στο πλαίσιο και της φιλοξενίας του συγγραφέα στο σχολείο, ενός ενδιάμεσου «μικρογεύματος» (καφές- ένα μικρό σνακ), το οποίο θα μπορούσε το σχολείο, σε συνεργασία και με τους συλλόγους γονέων, εν είδει μπουφέ, ενδεχομένως, να προσφέρει.
  3. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι και ο Δ/ντής τόνισαν ότι εάν παρ’ όλα αυτά προκύψει πρόβλημα και αδυνατεί το σχολείο είτε να μεταφέρει, είτε να προσφέρει κάτι στον επισκέπτη συγγραφέα, τα σχολεία θα έπρεπε να επικοινωνήσουν μαζί τους, ώστε οι ίδιοι να επιληφθούν σε κάθε περίπτωση των ζητημάτων αυτών, πράγμα και το οποίο έγινε και ήδη έχουν διευθετηθεί κατά τον καλύτερο, εκτιμούμε, τρόπο όλα τα ζητήματα τα οποία ανέκυψαν.
  4. Θα θέλαμε να αναφέρουμε επίσης για ενημέρωση όλων των συναδέλφων ότι για τις δράσεις του συγκεκριμένου προγράμματος δεν υπάρχει κανένα κονδύλιο, όπως και κανένα κονδύλιο δεν υπάρχει στη Δ/νση για να διατεθεί για ταξί ή όποιο άλλο μεταφορικό μέσο όπως προτείνεται στην επιστολή των συναδέλφων. Οι συγγραφείς συμμετέχουν εθελοντικά και χωρίς καμία αμοιβή ή άλλη απαίτηση και η φιλοξενία τους (διαμονή, μετακίνηση, ημιδιατροφή) έχει οικονομικά καλυφθεί με τη συνδρομή της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς και των τριών Δήμων της Καστοριάς (Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Νεστορίου), χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατη η υλοποίηση του προγράμματος, και βεβαίως, με την –έστω- συμβολική οικονομική συνδρομή και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε., για την οποία ιδιαιτέρως σας ευχαριστούμε.
  5. Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση (και γιατί όχι;;-περηφάνια) διαπιστώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων όχι μόνο ανταποκρίθηκαν άριστα, μέσω των δραστηριοτήτων που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν με τους μαθητές τους κατά το πρότερο διάστημα, αλλά και για τη διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών της επίσκεψης, και αυτό επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο παιδαγωγικής συνέπειας και εκπαιδευτικής ευθύνης όλων των εκπαιδευτικών του νομού μας, οι οποίοι στέκονται στην ουσία της εφαρμογής του προγράμματος και υπερβαίνουν τις τυχόν τεχνικές μικροδυσλειτουργίες της εφαρμογής.

Έχοντας, λοιπόν, την πεποίθηση ότι όλοι μας ως εκπαιδευτικοί  αναγνωρίζουμε τη σημαντική συμβολή του εν λόγω προγράμματος στην περαιτέρω ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών μας, της δημιουργικότητας και της καλλιέργειας και ανάδειξης της πολιτισμικής τοπικής μας κουλτούρας, και επιπλέον έχοντας βαθειά συναίσθηση  των ποιοτικών  εκπαιδευτικών- παιδαγωγικών χαρακτηριστικών των δασκάλων- νηπιαγωγών- εκπαιδευτικών ειδικοτήτων των σχολείων μας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους/ όλες  για τη συμμετοχή και την πολύπλευρη συμβολή τους στη επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Με εκτίμηση
Έλενα Ζυγούρη, Σχολική Σύμβουλος Π.Ε
Καζταρίδου Αλίκη, Σχολική Σύμβουλος Π.Ε

Μασλάρης Γεώργιος, Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: