Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Επιστολή

5o Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς
                                                                                              Καστοριά 14-12-2015              


                                                                                                  Προς

                                                                         Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Καστοριάς


            Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

            Αισθανόμαστε την ανάγκη να απαντήσουμε στην επιστολή του Συλλόγου μας, η οποία αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης της Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών Καστοριάς, αν και δεν το συνηθίζουμε, προς αποκατάσταση της αλήθειας και της στρεβλής εικόνας που έχει δημιουργηθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα τόσο του νομού μας όσο και στο ΔΣ της ΔΟΕ.
            Στις 17 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν συνάδελφοι από το οικείο σχολείο και Δημοτικό Σχολείο Χιλιοδέντρου. Το θέμα και ο χρόνος του σεμιναρίου ήταν αίτημα του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας προς την υπεύθυνη Σχολική Σύμβουλο και είχε να κάνει με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός στην τάξη του από τις συμπεριφορές μαθητών. Εισηγήτρια ήταν μέλος της ΔΙΕΞΟΔΟΥ.
            Ρωτήθηκαν από την υπεύθυνη Σχολική Σύμβουλο, μέσω του Διευθυντή του σχολείου, για τον επιθυμητό χρόνο διεξαγωγής του σεμιναρίου. Οι επιλογές για τη συγκεκριμένη δράση ήταν δύο. Ή να πραγματοποιηθεί τον χρόνο που έγινε ή κάποιο απόγευμα, εκτός δηλαδή διδακτικού ωραρίου. Σημειωτέον δε, ότι η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν προαιρετική και δεν επηρέαζε σε καμιά περίπτωση τα δικαιώματα των συναδέλφων, που απορρέουν από την ημέρα της 17ης Νοεμβρίου. Ο Σύλλογος Διδασκόντων, αφού συζήτησε το θέμα, αποφάσισε ομόφωνα τη διεξαγωγή του, την ημέρα και ώρα, όπως κι έγινε, συνεκτιμώντας ότι δεν παρακωλύεται η παρουσίαση της εορτής του Πολυτεχνείου, ούτε αλλοιώνεται το μήνυμα του αγώνα, της δημοκρατίας και της ελευθερίας που αυτή εξέπεμψε στους μαθητές μας.
            Δυστυχώς όμως το μήνυμα αυτό διαστρεβλώθηκε από τις ανακοινώσεις που προαναφέρθηκαν. Ανακοινώσεις που στοχοποιούν συναδέλφους, παρεμβαίνουν με άκομψο τρόπο στις αποφάσεις του κυρίαρχου οργάνου που είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων, προσπαθούν να στερήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου τους. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, αδίκως, μήπως κι ο χρόνος δεν ήταν ελεύθερος, μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων. Μήπως υπήρχε διοργάνωση κάποιας συγκέντρωσης-συλλαλητηρίου από τη μεριά του Συλλόγου μας ή της Ανεξάρτητης Κίνησης, προς τιμή των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, για να μπορούμε σήμερα εμείς να μιλούμε ελεύθερα, να επιλέγουμε ελεύθερα και παρεμποδίστηκε κάποιος από τους συναδέλφους να συμμετάσχει ή του τέθηκε το δίλημμα στην επιλογή συμμετοχής; Δυστυχώς και πάλι αδίκως!!!
            Συναδέλφισσες και συνάδελφοι του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Καστοριάς και της Ανεξάρτητης Κίνησης Καστοριάς. Σας ενημερώνουμε ότι οι αποφάσεις στο Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας λαμβάνονται μετά από συζήτηση μεταξύ όλων των μελών τους και με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο πάντα. Η απόφαση για το συγκεκριμένο σεμινάριο ήταν ομόφωνη. Οι μαθητές μας συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας διαθέτουν και την συναδελφική αλληλεγγύη, που απαιτούν οι καιροί μας και τη συνδικαλιστική εμπειρία, ώστε να αντιδράσουν άμεσα και σύσσωμοι σε οποιαδήποτε ενέργεια και σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται τα εργασιακά μας δικαιώματα. Το έχουμε αποδείξει εμπράκτως στο παρελθόν. Αντί λοιπόν με τις ασκούμενες πρακτικές να στοχοποιούνται συνάδελφοι και να δημιουργούνται ανυπόστατες εντυπώσεις, φροντίστε για το καλό του κλάδου να ασχοληθείτε με τα καυτά προβλήματά μας, όπως είναι η μισθολογική μας τελμάτωση, το συνταξιοδοτικό κι ασφαλιστικό μας, η αξιολόγηση, η αδιοριστία, η υποχρηματοδότηση, η ελλιπής επιμόρφωση.
            Στον χώρο της εκπαίδευσης δε χωράνε κήνσορες της δημοκρατίας, μαικήνες των συνδικαλιστικών ιδεωδών και της εκπαιδευτικής ελευθερίας. Το δικαίωμα της ελευθερίας επιλογής είναι θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας μας.



                                                                                                Με τιμή



                                                                                 Ο Σύλλογος Διδασκόντων     

Δεν υπάρχουν σχόλια: