Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Εκπαιδευτική Εκδρομή στο Μοναστήρι



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/3/2014 η εκπαιδευτική εκδρομή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών  Π.Ε. Καστοριάς στο Μοναστήρι/ Bitola. 

Η συμμετοχή των συναδέλφων και φίλων ήταν μαζική. Γίναμε κοινωνοί της ιστορίας της περιοχής από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή.


Επίσκεψη στην αρχαία Ηράκλεια,  
Ηράκλεια Λυγκηστίς, ή Ηράκλεια Λύγκου


 


Από εδώ ξεκινάει η περιήγησή μας στην περιοχή με τη συνοδεία της κ. Βιολέτας Παπαθανασίου.

Η πόλη χτίστηκε από το βασιλιά Φιλιππο Β΄ προς τιμή του Ηρακλή, ο οποίος γεννήθηκε στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, και οι Μακεδόνες θεωρούσαν πως είναι απόγονοί του.

Η πόλη γνώρισε τιμές και δόξα καθώς από εκεί περνούσε η Εγνατία Οδός.

...Με την κατάλυση του μακεδονικού κράτους από τους Ρωμαίους, η Ηράκλεια δεν έμεινε στην αφάνεια. Η δημιουργία της Εγνατίας Οδού και η διέλευσή της από την πόλη, της έδωσε ώθηση ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο. Μετατράπηκε σε έναν σπουδαίο ρωμαϊκό σταθμό. Στην εποχή αυτή αναφέρονται τα εναπομείναντα ερείπια της αρχαίας πόλης, που βρίσκονται δύο χιλιόμετρα νότια της νεότερης πόλης Μοναστήρι ή Μπίτολα όπως την ονομάζουν οι σημερινοί κάτοικοι... 
















...Αρκετά μνημεία της ρωμαϊκής εποχής υπάρχουν στη Ηράκλεια, ανάμεσα στα οποία προπύλαια, θέρμες, ένα αμφιθέατρο και αριθμός βασιλικών. Στην πλήρη δομή του το θέατρο υπολογίζεται ότι χωρούσε πλήθος 3.000 θεατών....








Μεταφερθήκαμε  νοερά στις αρχές του  19ο αιώνα, όπου βλαχόφωνοι Έλληνες από τη  Μοσχόπολη, μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην πόλη, λόγω της καταστροφής της Μοσχόπολης από τουρκαλβανούς, ως αντίποινα για τα Ορλωφικά

Οι Μοσχοπολίτες ταξίδευαν στο εξωτερικό και από τα έσοδα αλλά και το υστέρημά τους έστελναν στην κοινότητα τους στο Μοναστήρι για να στηθεί το οικοδόμημα της Παιδείας, γιατί πίστευαν πως με την Παιδεία δημιουργούνται ελεύθεροι άνθρωποι και κατ΄επέκταση ελεύθερες πολιτείες.


File:Άποψη ποταμού Δραγόρα.jpg File:Bitola.1914.jpg File:Οδός Κούρτ δερεσί.jpg


  


Η εκκλησία του Αγ. Δημητρίου

Ο ναός του Αγ. Δημητρίου χτίστηκε το 1830 με συνεισφορές τοπικών εμπόρων και τεχνιτών. Είναι απλός εξωτερικά, όπως θα έπρεπε να είναι όλες οι εκκλησίες κατά την οθωμανική κυριαρχία, αλλά σπάνιας ομορφιάς στο εσωτερικό του, διακοσμημένος με κανδηλέρια, σκαλιστό επισκοπικό θρόνο και εικονοστάσιο. Σύμφωνα με μία άποψη, το εικονοστάσιο είναι έργο των χαρακτών Μιγιάκ. Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του είναι η αψίδα πάνω από τα αυτοκρατορικά καταλύματα με μορφές του Ιησού και τοων αποστόλων.
Ανάμεσα στα ξυλόγλυπτα περιλαμβάνονται ο επισκοπικός θρόνος, κορνίζες εικόνων, και πέντε σύγχρονες σχετικά στήλες στη μορφή του θρόνου. Οι τοιχογραφίες προέρχονται από δύο περιόδους: τα τέλη του 19ου αιώνα, και από το τέλος του Α' Π.Π. έως σήμερα. Οι εικόνες και οι αγιογραφίες δημιουργήθηκαν χάρη στις εισφορές τοπικών επιχειρηματιών και πολιτών, ενώ οι αγιογράφοι τους διακρίνονται για την ευρεία γνώση των εικονογραφικών προτύπων της Καινής Διαθήκης. Οι εικόνες διακρίνονται για την αίσθηση του χρώματος, που κυριαρχείται από το κόκκινο, το πράσινο και τις σκιάσεις ώχρας. Η αφθονία των χρυσών στολισμάτων είναι παρατηρήσιμη και υποδεικνύει υστεροβυζαντινές επιδράσεις και στιλ μπαρόκ. Η εικόνα του Αγίου Δημητρίου είναι υπογεγραμμένη με τα αρχικά "D. A. Z.", υποδεικνύοντας ότι φιλοτεχνήθηκε από τον αγιογράφο Ντίμιταρ Αντόνογ τον Ζωγράφο (Dimitar Andonov the zograph) το 1889. Υπάρχουν και άλλα σκεύη, ανάμεσά τους δισκοπότηρα κατασκευασμένα από τοπικούς καλλιτέχνες και αρκετές σκηνές της Καινής Διαθήκης που έφερνα;ν από την Ιερουσαλήμ προσκυνηυτές.






Δεν υπάρχουν σχόλια: